Care sunt, de fapt, relațiile dintre Rusia și SUA, după izbucnirea războiului din Ucraina. Oficial rus: „Totul depinde de Washington”

de: Iancu Andreea
12 03. 2022

În cadrul unei intervenții televizate pentru postul Channel One, sâmbătă, ministrul adjunct rus de Externe, Serghei Riabkov, a făcut o serie de remarci cu privire la legătura Rusiei cu SUA în contextul războiului din Ucraina. Acesta a precizat care este situația garanțiilor de securitate și a făcut o analiză a acțiunilor și declarațiilor lui Joe Biden privind conflictul armat de pe teritoriul ucrainean.

Oficialul rus Serghei Riabkov, despre relațiile dintre Rusia și SUA

Serghei Riabkov a vorbit recent despre propunerile venite din partea Moscovei cu privire la garanțiile de securitate pentru Statele Unite și NATO. Oficialul rus a remarcat că „nu ar spune că propunerile de acest tip ar putea rămâne în vigoare”, în cadrul unui interviu recent acordat Channel One. Ministrul adjunct de Externe din Rusia a precizat că relațiile dintre Rusia și SUA au suferit schimbări în ultima perioadă. El a menționat că problema o reprezintă asigurarea propriilor obiective de dinaintea „operațiunii militare speciale”.

„În ansamblu, configuraţia s-a schimbat complet şi situaţia actuală este drastic diferită. În prezent, problema este aceea de a asigura atingerea obiectivelor care au fost stabilite de autorităţile noastre înainte de lansarea unei operaţiuni militare speciale”, a afirmat oficialul rus.

Totodată, Riabkov susține că Rusia a recurs „la eforturi maxime pentru a menţine şi asigura arhitectura securităţii europene, care a apărut în urma unei politici absolut iresponsabile şi penale implementate de actualul regim de la Kiev şi de curatorii săi din Occident, conduşi de Statele Unite”.

Riabkov: „Totul depinde de Washington”

În plus, oficialul de la Moscova susține că modul în care va arăta Europa în privința securității depinde de „inamicii” Rusiei, „conduși” de SUA.

„Dacă vorbim despre viitorul arhitecturii securităţii europene, precum şi despre viitorul privind controlul armelor, întrebarea este din nou despre cum vor fi pregătiţi oponenţii noştri, inamicii noştri conduşi de Statele Unite, şi dacă vor fi pregătiţi per total pentru discuţii”, a spus el.

Riabkov susține că statul rus este deschis discuțiilor, menționând că dialogul este o direcție pe care sunt hotărâți să o urmeze, mai cu seamă în privința reducerilor și limitărilor de armament strategic ofensiv al NATO. Totodată, oficialul rus a precizat că americanii nu ar trebui să ia măsuri imprudente.

 „Desigur, dacă americanii sunt dispuşi, suntem gata să reluăm dialogul şi cu siguranţă suntem decişi şi capabili să lucrăm în această direcţie, inclusiv în cadrul Tratatului privind reducerile şi limitările de armament strategic ofensiv (Noul START), ale cărui negocieri au fost şi ele suspendate. Totul depinde de Washington acum”, a menţionat Riabkov.

Rusia acuză SUA de escaladarea tensiunilor de la nivel internațional, prin menționarea unui Al Treilea Război Mondial

Ministrul adjunct de Externe al Rusiei a mai declarat că referirea la un Al Treilea Război Mondial făcută de președintele Statelor Unite reprezintă doar o încercare de escaladare a situației și impunerea agendei SUA asupra comunității internaționale. Serghei Riabkov consideră că Joe Biden este cel care vorbește cu ușurință despre un conflict de o astfel de magnitudine. De cealaltă parte, Rusia susține că nu face pași într-o astfel de direcție.

„Vă atrag atenţia asupra faptului că nu facem niciun pas, fie verbal – sub formă de declaraţii – sau de orice alt fel, care ar putea fi privit ca o escaladare. Între timp, înaltul oficial american vorbeşte deschis despre pericolul unui al Treilea Război Mondial. Aceasta este o încercare de a călca pe nervi, de a impune agenda lor (SUA) întregii comunităţi internaţionale. Pentru noi, obiectivele distructive ale acestei atitudini sunt evidente”, a afirmat Riabkov.

Oficialul de la Moscova consideră că SUA nu a dat de înțeles că este gata să continue discuțiile despre situația din Ucraina și a incriminat o agendă diferită a reprezentanților americani în ultimele luni.

„În loc să discutăm subiectul securităţii europene, cum să păstrăm şi să întărim arhitectura care s-a dezvoltat în Europa în ultimele decenii, am fost literalmente forţaţi să discutăm probleme care nu au nimic de-a face cu asta. Vedem la ce a condus. Aceasta este o greşeală strategică de calcul din partea Statelor Unite, a aliaţilor, clienţilor şi a sateliţilor săi”, a continuat înaltul oficial rus.

Cu toate acestea, președintele SUA, Joe Biden, a afirmat anterior că Statele Unite nu intenționează să intre în conflict cu Rusia, în Ucraina, ci doar vor apăra teritoriul NATO, în cazul în care va fi necesar. Totodată, el a menționat că izbucnirea unui conflict între NATO și Rusia ar reprezenta Al Treilea Război Mondial. Liderul de la Casa Albă a susținut ideea că statele din comunitatea internaţională ”trebuie să se străduiască să-l prevină”.